Rozmowa dnia w TVP3, kto merda psem?

O aktualnej sytuacji politycznej Mariusz Kluszczyński rozmawiał z Tomaszem Regą – szefem bydgoskim struktur PiS oraz z Janem Szopińskim – posłem Lewicy.

Czy istnieje jeszcze koalicja Zjednoczonej Prawicy? Tomasz Rega – trwają rozmowy.  Jan Szopiński – trudno powiedzieć, że prowadzone są rozmowy, skoro obydwaj przywódcy PiS i Solidarnej Polski rozmawiają poprzez media. Prawdopodobnie dojdzie do spotkania J. Kaczyńskiego i Z. Ziobry. Ale trudno uwierzyć, że dotąd czasu nie było.

Szef bydgoskiego PiS powtarza dwukrotnie argument z przekazu dnia o psim ogonie, czyli kto jest ważny i najważniejszy w koalicji. Trzeba więc ułożyć kolejność ważności – PiS czy Solidarna Polska?

J. Szopiński – konflikt trwa już od jakiegoś czasu, a teraz przebiega głównie między Z. Ziobrą i M. Morawieckim. Nie chodzi o spory o jakąś wizję rozwoju kraju, tylko o to, ile ministrów i miejsc w radach nadzorczych będzie dla kogo. Konflikt dotyczy także przyszłości PiS-u, a nie ustaw procedowanych ostatnio. Mówiłem w Sejmie, że ustawa o „bezkarności” jest niepotrzebna, bo podobna funkcjonuje już w obrocie prawnym, ale premier Morawiecki chciał zapewnić sobie bezkarność+.

Konflikt się rozlewa – w Rzeszowie np. wystąpiono o odwołanie wicemarszałków z Porozumienia i Solidarnej Polski.

Trzeba zdecydować – albo chodzi o podział stanowisk i pieniędzy i te rozmowy dokończyć, albo uznać, że obecna większość sejmowa nie jest w stanie kierować rządami w kraju i rozpisać wcześniejsze wybory – podsumował J. Szopiński.

TVP3 Rozmowa dnia

Opr. nim, Bydgoszcz, 21 września 2020 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!